Här är några tips i alla välmening.

Betala skatter och moms mm i tid, risken att granskas ökar

Skattetrollen har ett antal parametrar för att avgöra vilka företag som är värda att granska speciellt, en sådan parameter är säkerligen huruvida du betalar skatter i tid och lämnar in deklarationer i tid. Självklart är det ingen garanti att om du gör detta i tid så slipper du att bli utvald för special-granskning och morgon-räd av Skattetrollens speciella insatsstyrka, men som sagt, din sannolikhet minskar genom att göra saker i tid.

Betala skatter och moms i tid, lätt att få betalningsanmärkning annars

En betalningsanmärkning gäller  i tre år. Det är väldans krångligt att jobba sig runt och inte alls kul. Även om en sådan inte på något sätt förhindrar dig från att driva företag (det är alltså inte ett sk näringsförbud), så blir det jobbigare att göra det. Speciellt om du försöker få krediter från leverantörer eller banker, hyra något, teckna olika typer av avtal som tex bankkonto för ditt företag, skaffa ett kreditkort osv osv.

Så här går det till: 

Du är sen med att betala en skatt, beloppet är inte på kontot på deklarationsdagen (tex den 12) och beloppet är även över 1000:-.

I slutet på den månaden gör Skattetrollen en körning och skickar över alla obetalda skatter till Kronofogdemyndigheten. De skickar även en stor lapp till dig (tror den är fyra A4 som man vecklar ut och den är gul) med att du skall betala beloppet (inom tex 10 dagar direkt till KFM). 

Från och med nu har du alltså en betalningsanmärkning just för att du har obetalda skatter.

Om du läste noga ovan så betyder det att du i princip kan betala dina skatter sent fram till kanske den 26 eller så utan att riskera så mycket. Det bör bara kosta några kronor i räntor. Någon gång mellan den 26-30 så kör Skattetrollen sin månatliga körning av Skattekonton och då skickas obetalda skatter till Kronofogdemyndigheten.

Det är dock inte Skattetrollen som utfärdar en betalningsanmärkning, det är de olika företagen som lämnar kreditupplysningar till andra företag. De kollar regelbundet på alla överföringar av ärenden från Skattetrollen till Kronofogdemyndigheten (offentliga handling) och registerar alla personnummer och organisationsnummer i sina system.

Om du betalar din skatt till Kronofogdemyndigheten innan de hinner vidta speciellt mycket åtgärder, så sekretessbeläggs att du haft obetalda skatter, alltså i Skatteverkets och Kronofogdemyndighetens register. (Kronofogden fattar det beslutet)

Om du är sen ytterligare en gång inom 24 månader från förra gången så tas den sekretssbeläggningen bort och nu har du defintivit en betalningsanmärkning (via kreditupplysningsföretagen) i tre år. Från det datum du betalade skatterna alltså.

Här kommer det roliga: Tror du att kreditupplysningsföretagen OCKSÅ sekretessbelägger eller tar bort den information de en gång fått om att du en gång har haft obetalda skatter? Upplysningscentralen "UC" säger sig göra det. Vad jag vet är de nämligen inte skyldiga att göra det, eftersom det är deras eget register som de får sköta som de vill. Det kan vara olika från olika kreditupplysningsföretag, och de borde följa sekretessbeläggningen utfärdad av Kronofogdemyndigheten, men eftersom deras register inte är offentliga, så vet man inte. (Du har rätt att en gång per år begära ett utdrag från tex företaget Upplysningscentralen "UC").

Du kan läsa mera om betalningsanmärkningar och hur lätt det är att få en (systemet är riggat för att du skall få en betalningsanmärkning) i en separat artikel: Guiden > Så funkar det med ... > Betalningsanmärkningar.

Deklarera i tid, det kostar pengar annars

Att betala skatterna i tid (samma dag som deklarationen skall lämnas) är inte fullt så viktigt som det är att deklarera i tid. (Nu talar vi alltså om de deklarationer som företagare måste lämna gällande moms och sociala avgifter, som kallas för skattedeklarationer).

Om du är sen med betalningen kostar det några kronor i ränta, men är du sen med deklarationen så fungerar det så här:

  • Första gången du är sen, 500:-! Det kan räcka att du är några minuter sen att deklara via Skattetrollens elektroniska deklarationstjänst på nätet för att du skall få denna avgift på skattekontot.
  • Är du sen en gång till, och har varit det tidigare (någon av de tre senaste gångerna): 1000:-. Du måste alltså lämna tre deklarationer i tid, för att kunna lämna den fjärde sent (mot en kostnad på 500:- då).

Exempel: Lämnar du tre deklarationer för sent, tre deklarationer i tid och den efter sent, kostar det: 500+1000+1000, 0, 0, 0, 500 = 3000:-.

Visst är det kul att vara egen företagare? Det är som att spela monopol med slumpmässiga och oväntade elstötar. Smile

Håll koll på resultatet och spara pengar för att undvika skattesmällar

Ett stort problem man har som egen företagare är förstås skatter. Speciellt när de kommer oväntat och de är på stora belopp. Det kallar man får att man får en skattesmäll.

Om du får pengar över en längre tid som egen företagare, så kan du vanligen betrakta det som en naturens varningssignal, på samma sätt som att fåglar ute i naturen plötsligt slutar sjunga när det är ett rovdjur i närheten. Wink Det betyder att du har glömt något, dvs att spara undan för dina kommande skatter. 

Så du måste alltså vara noga med som egen företagare att spara ihop pengar för att kunna betala skatter och moms på vad du har tjänat och att inte spendera alla pengar du får in.

För nästan alla företagsformer så är tumregeln att ungefär hälften (lågt räknat) av ditt resultat får du betala i skatt. Det ligger mellan 50 och 70%. Så om du har gått med 200.000: i vinst ett år (plocka ut en resultaträkning ur ditt bokföringsprogram för att se), så kommer du att få betala ca 100.000 i skatt året efter.

Tänk på att även om du debiteras preliminärskatt så kan det beloppet totalt sett vara betydligt lägre än vad du kommer att få betala i slutlig skatt. Preliminärskatten baseras på uppgifter du har lämnat eller Skatteverket gissar sig till, så den enda siffran man kan vara 100% säker på att det INTE blir är just den du har fått debiterad i preliminärskatt.

Genom att summera följande tre saker kan du se om du riskerar en skattesmäll under nästa år:

  1. Hur mycket preliminärskatt har du betalat? Kolla på ditt skattekontot efter raden debiterad preliminärskatt och summera under året.
  2. Hur mycket skatt skall du betala på din vinst? Tag din vinst * 50%. Kolla genom att ta fram en resultaträkning ur bokföringsprogrammet (eller summera alla inkomster ex moms minus summan av alla utgifter ex moms).
  3. Om du redovisar moms årligen så bör du även ta med denna siffra: hur mycket moms har du debiterat dina kunder (utgående moms) och hur mycket moms har du redan betalt (ingående moms). Dra utgående moms minus ingående moms och differensen om den är positiv är moms du skall betala. 

Exempel:

  1. Preliminärskatt  12 månader i rad har du betalt 1200:- i preliminärskatt. 14.400:-.
  2. Din vinst enligt resultaträkningen är 200.000:-. 50% av det är 100.000:-.
  3. Moms redovisas årligen, och du har fakturerat dina kunder 250.000:- ex moms och du har haft utgifter på 50.000:- ex moms. Alltså är din utgående moms 62.500:- och din ingående moms är 12.500. Differensen är 50.000:- (+).

Totalt behöver du sätta undan 50.000 + 100.000 - 14.400 = 135.600:- i skatter att betala ungefär i maj året efter.

Det går att beräkna detta mera exakt, men riktigt hur är lite svårt att förklara. Tumregeln om 50% är ganska nära den verkliga skatten så.

Stoppa automatiska utbetalningar

Normalt så återbetalar Skattetrollen pengar till dig som finns på ditt skattekonto om det är för mycket pengar där. Men för de allra flesta människor och för egna företagare i synnerhet så är Skattekontot ett svart hål som äter upp alla de pengar de får över varje månad. Så att få tillbaka pengar som du får behålla några veckor tills nästa redovisningsperiod är ganska meningslöst och det är betydligt bättre att de får stå kvar och kan dras mot kommande skatter istället. Några kronor i ränta hit eller dit väger lätt mot krånglet med utbetalningar, bokföring av betalningar och att betala samma pengar igen.

Vill du stoppa utbetalningen kan du göra det på blanketten som heter "Begäran Utbetalningsspärr/tilläggsdebitering SKV 4813".

Skattetrollen skriver mera om utbetalningar från skattekontot här.

Har du e-legitimation? I så fall kan du logga in på ditt skattekonto och sedan klicka på Utbetalnings  > Utbetalningsspärrar och där välja att du vill spärra ditt skattekonto för utbetalningar. Då funkar det som ett bankkonto och du kan skicka in pengar där och betala skatter i förskott. Mycket praktiskt. Kanske inte så kul, men praktiskt.

Så här ser det ut:

Skärmdump från skatteverkets etjänst skattekonto

Markera raderna för bokföring så här

Jag gillar att markera de olika raderna med en siffra, ringa in siffran, sedan placera en eller flera konteringsstämplar nedanför skattekontotutdragets rader och sätta samma siffra på varje rad i konteringsstämpeln.

Inte strikt nödvändigt då man kan leta efter beloppen istället, men jag tycker det är snyggt och lätt att följa.

Klumpa INTE ihop summor

Många tror att det är lättare att om man hittar tex tre kostnadsräntor, en på 3 kronor, en på 5 kronor och en på 2 kronor, så är det lättare att bokföra detta som en konstnadsränta 10 kronor. Det är helt fel. Anledningen är att man behöver regelbundet, eller minst varje år göra avstämningar. Då tar man ett konto, tex skattekontot och skriver ut det ur bokföringen (det kallas för huvudbok), sedan tar man fram skattekontoutdragen och jämför att vartenda belopp är med på båda pappren och man sätter en bock på varje papper för varje belopp. Det är då det är dumt med sammanslagna belopp. Det blir ju svårare att hitta att belopp på ena sidan, tex i hos skatteverkets kontoutdrag eller bankkontoutdrag som är hopslagna i bokföringen. På ena sidan (skatteverkets kontoutdrag) står ju 3, 2 och 5 kr, men i bokföringen står 10, inte lätt att hitta... Så den minut man sparade då man slog ihop, blir man av med många gånger om då man letar beloppen som inte finns och försöker förstå hur det gått till.

Att slå ihop belopp bryter även mot en annan huvudregel i bokföringen, det skall vara lätt att följa vad som har skett.

Uppge en så korrekt preliminärskatt du kan, ändra ofta

Genom att beräkna din kommande vinst och lämna en preliminär självdeklaration flera gånger under året, så kan du justera den preliminära skatten som varje månad debiteras ditt skattekonto. Poängen med att göra detta (lämna en preliminär självdeklaration) är att du skall försöka gissa dina kommande inkomster och utgifter så korrekt som möjligt, så att du får så liten skattesmäll det går. Dvs att du gissar bra och får så nära plus/minus noll i slutlig skatt det går.

Börja med att beräkna din vinst så bra du kan. Det spelar ingen roll att du inte vet exakt, ingen vet sådant här! Alla gissar! Till och med människor i bankpjamas.

Säg att du tror du kommer att gå med 100.000 i vinst i år. 50% av det är 50.000:- i skatt. Så din preliminära skatt per månad blir 50.000/12 = 4166:-. 

Om du nu inte har 4166:- att betala per månad efter att du betalt alla räkningar mm, så betyder det att du måste uppge en annan, lägre preliminärskatt.

Risken med att beräkna vinsten lågt så är att du får en något högre skattesmäll nästa år, belöningen är att du får en mänskligare månadskostnad som du klarar av. Beräknar du istället för högt så får du nästkommande december tillbaka på skatten.

Enkelt eller hur?

Här är blanketterna: Preliminär självdeklaration för fysiska personer (enskilda firmor, delägare i handelsbolag) eller Preliminär självdeklaration för juridiska personer (AB, HB, Ekonomisk förening).

Skaffa e-legitimation

Så att du kan kolla på ditt skattekonto-utdrag på webben för att få reda på saldot och kommande transaktioner, exportera alla transaktioner till Excel och göra utskrifter för lämpliga perioder för avstämningar.

Läs även min artikel om e-legitimation

Denna webbplats lagrar information om dig Googleannonser och Googlebesöksstatistik och för en del andra funktioner som tex inloggning.