Bokföra moms - Inledning

Inledning

Denna guide "Bokföra moms" uppdelad i en serie artiklar handlar dels om hur du skapar en momsrapport och bokför denna och dels hur man bokför en del av de tokigt roliga raderna på Skatteverkets kontoutdrag. Denna sammanfattning innehåller förstås inte alla undantag utan beskriver normalfallet i en enskild firma, handelsbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening som använder en kontoplan som heter BAS 2010 och redovisar moms med någon period.

Vad som står i följande artiklar gäller både om du kör med kontantmetoden eller fakturametoden.

Artiklarna utgår från den situation som de flesta har som är kontoplanen från BAS, enskild firma, deklarerar moms var tredje månad och du använder fakturametoden. Skillnaderna som kan finnas förklaras dock genom hela artikelserien där det är aktuellt, som tex om du kör med den förenklade kontoplanen, kontantmetoden och deklarerar moms årligen och är ett aktiebolag. Leta efter undantag i varje artikel.

Donera gärna!

Donera gärna en kall öl eller en varm kopp kaffe om du har haft nytta av informationen på denna webbsite!

Ju mera pengar jag får in desto vettigare känns det att lägga tid på siten. Målet är att sammanställa på ett lättläst och begripligt sätt den information du som företagare behöver följa, men som trots det är svår att hitta och förstå.

Stort tack på förhand för din donation och uppmuntrande ord.

Donera

Du kan även donera med Paypal till Ola[at]intelligentmammals.se.

Välkommen från Google!

Nu när du läst denna artikel så hoppas jag att du även läser FLERA av artiklarna på denna webbsite! Om du inte fick svar på din fråga av artikeln eller den var oklar, så lämna gärna feedback med formuläret ovan. Du kan även kontakta mig direkt för att fråga om bokföring?

Är du student?

Om du är en student eller elev på någon form av ekonomi eller bokföringsutbildning, så behöver du inte skicka dina läxor och inlämningsuppgifter till mig. Om du inte samtidigt skickar med några hundralappar. Ok?! :)

Söker du en utvecklare, utbildare?

 Ola Andersson Filemaker och Joomla! konsult

Jag som ligger bakom denna webbplats söker just nu små och stora uppdrag och hoppas du kontaktar mig inför ditt nästa projekt. Jag är verkligen jätteduktig. Söker du något av detta?

  • Skräddarsydda lösningar i FileMaker
  • Snygga webbplatser i Joomla!
  • Rolig utbildning och support på:
    • Bokföring
    • Filemaker
    • Joomla!

Jag bor i Stockholm men har även kunder på distans.

Mitt timpris är 650:- eller 950:- i timmen.

Jag driver även:

Kommer snart (sensommaren 2015):