Vanliga frågor om skattekontot

Hur fungerar skattekontot, är det skulder eller tillgångar?

Skattekontot fungerar i bokföringen på samma sätt som ditt bankkonto eller kassan. Det hör alltså till kontoklass 1.

Har alla företagsformer ett skattekonto?

Om du har en enskild firma, så har du inget skattekonto i bokföringen. Det är för att ditt personliga skattekonto (som du har i egenskap av Skattebetalare i Konungariket Sverige) kommer att innehålla en blandning av privata skatter och företagsskatter. Alltså är rekommendationen från Bokföringsnämnden att du inte har ett eget kontot i bokföringen för skattekontot. Istället bokar du sådana saker på Eget kapital, eller om du vill vara mera noggrann, privata insättningar och privata uttag.

Enskilda firmor har inget skattekonto!

I en enskild firma så är alla skatter något du betalar personligen (moms, resultat, andra skatter), och då ditt eget skattekonto inte bara innehåller saker gällande ditt företag, så är rekommendationen från Bokföringsnämnden att du INTE skall ha något skattekonto i din bokföring. 1630 finns alltså inte alls (inte heller 2012 som finns i kontoplan K2).

Istället använder man egna konton som heter Privata insättningar eller Privata uttag. Men istället för två olika konton kan du använda samma 2010 Eget kapital. I en enskild firma bokar man nästan allting på eget kapital.

Så preliminärskatt bokas sålunda.

2510 Skatteskuld (debet) Genom att boka detta i debet så minskar du din skatteskuld (innan den faktiskt uppstår). Konton i klass två är tvärtom, de minskar på debet (vänster) och ökar på kredit (höger) sida.

 2010 Eget kapital (kredit) På samma sätt som andra utlägg du gör för företaget så bokas detta på 2010, vilket betyder att företaget skuld till dig som ägare ökar.

Handelsbolag då, några specialregler där?

Självklart! Handelsbolag är att betrakta som flera enskilda firmor i vissa sammanhang men som en anslutning av delägare på samma sätt som aktiebolag, i andra sammahang. En del saker bokas därför på delägarnas privata konton, annat bokas i företaget. Exempelvis så bokför man och deklarerar MOMS i företaget på samma sätt som det görs i andra bolagsformer som tex aktiebolag. Men årets resultat delar ju delägarna på, så det deklararerar man i respektive delägares privata deklaration.

Ett handelsbolag har därför ett skattekonto.

Vilket bokföringsdatum gäller?

Alla transaktioner på ditt Skattekonto är utspridda på hela förra månaden eller snarare, på föregående kvartal och ibland står det även med saker med som inträffar i framtiden på Skattekontoutdraget. Därför bokför man Skattekontoutdraget på samma datum som står på det. Det är vanligen i början på månaden, mellan den 1 och 9 ungefär.

Var kan jag läsa mera om Skattekontot?

Skattetrollen har en broschyr som heter just Skattekontobroshyren och de har även en webbsida om Skattekontot.

Du kan även kontakta Skatteverket direkt, observera att de inte får ge råd om bokföring, men de skall kunna svara på alla frågor du har om skatter mm. (Självklart kan de inte svara på alla frågor om skatter, blanketter mm bara för att du som god medborgare och företagare är ålagd att kunna fylla i alla blanketter som krävs och känna till alla regler som gäller dig, men vi kan låtsas att de kan det. Varför tror du vi har gjort den här webbsidan? Laughing)

Denna webbplats lagrar information om dig Googleannonser och Googlebesöksstatistik och för en del andra funktioner som tex inloggning.