Vilka kontonummer i BAS-kontoplanen gäller egentligen?

Om du kör med den förenklade kontoplanen istället, så kan du behöva göra små justeringar på de kontonummer som används på denna site, istället för 2611 Utgående moms 25% så har du förmodligen 2610 Utgående moms 25% osv.

Har du enskild firma? I så har du inget Skattekonto. I stället bokför man sådana saker på 2010 Eget kapital (som är ett sk skuldkonto). Eftersom man bokar sådana saker på "ägaren", så förenklar det några av stegen i momscykeln lite grann. Man har tex inte heller 2850 Momsredovisning, man skippar det steget. Man bokar heller inte inbetalningar på skattekontot som inbetalningar på skattekontot. Istället bokar man dessa på exakt samma sätt som man bokar egna uttag (debet på 2010 Eget kapital och kredit på 1940 Bank tex).

Har du Handelsbolag? I så fall heter inte ditt Skattekonto 1630 Skattekonto (som är ett sk tillgångskonto) utan istället heter det 2012 Skattekonto (som är ett sk skuldkonto). Så enda skillnaden i artiklarna här på siten är just siffrorna 2012 istället för 1630. Jag försöker komma ihåg att påpeka det överallt, men kan ha missat.

Om du ser någonstans jag missat, skriv en kommenter med formuläret längst ner i varje artikel.

Vilken momsredovisningsperiod gäller egentligen?

Det finns tre olika momsredovisningsperioder. Dessa är varje år (se nästa stycke), var tredje månad vilket numera är normalfallet och varje månad. Nedan kallar jag din momsredovisningperiod för "perioden".

Att redovisa moms betyder att man fyller i en sk skattedeklaration var tredje månad (vanligast) eller årligen i en inkomstdeklaration. Vi förklarar detta i ett flödesschema du hittar i denna artikel, skattedeklaration eller inkomstdeklaration.

Alla bolagsformer (utom handelsbolag) kan välja (efter ansökan till Skatteverket och beslut) en, tre eller tolv månader om omsättningen understiger en miljon kronor om året. När omsättningen är större än en miljon kronor om året måste man välja en eller tre månaders perioden. För handelsbolag gäller istället 200.000:- i stället för en miljon.

För att ansöka om en annan period än man fått så fyller man i en blankett som heter "Ansökan/Anmälan Avregistrering/ändring av uppgifter SKV 4639"

Du kan läsa allt om inkomstdeklaration och skattedeklaration i en egen artikel jag skrivit.

 

Denna webbplats lagrar information om dig Googleannonser och Googlebesöksstatistik och för en del andra funktioner som tex inloggning.