När måste du betala faktureringsavgift, påminnelseavgift och dröjsmålsränta?

Korta svaret är: Om du som köpare i försäljningsavtalet, offerten och på andra ställen före du får fakturan har kommit överens om sådana avgifter med säljaren så har denne rätt att debitera dig dessa. Du som kund har nämligen rätt att helt strunta i att betala faktureringsavgifter och påminnelseavgifter om de inte överenskommits i förväg. Du kan när du betalar fakturan också dra av dessa belopp från din betalning (glöm inte dra av momsen för enbart faktureringsavgiften och påminnelseavgifter).

Långa svaret: I avtalet med dig som köpare måste du ha gått med på att:

  • faktureringsavgifter tillkommer
  • påminnelseavgifter och dröjsmålsränta tillkommer om du betalar för sent och specificerat hur dröjsmålsränta beräknas, dvs att den beräknas från förfallodagen
  • de fakturor du får har en viss kredittid och därmed vilken förfallodag de har, tex 10 dagar eller 30 dagar efter fakturadatum

...då först kan du bli skyldig att betala faktureringsavgifter, påminnelseavgifter och dröjsmålsränta (se § 71 i Köplagen 1990:931). Men det finns undantag, läs vidare!

När det gäller dröjsmålsränta har säljaren rätt att debitera dig som kund dröjsmålsränta oavsett om ni kommit överens om det i förväg eller inte efter 30 dagar från fakturadatum. Den ränta säljaren får  använda är den sk referensräntan (som  tidigare hette diskonto) + 8 %. (Se §3, 4, 6 i Räntelagen 1975::635 Det är i §6 åtta procent anges.)

Idag när jag skriver detta (2008-06-15) så är den referensräntan 4%, alltså kan du efter 30 dagar bli debiterad 12% i ränta. Denna ränta uttrycker hur mycket ett belopp ökar på ett år. Beloppet 100:- ökar exempelvis med 12% årlig ränta till 112:-.

Blir det mycket pengar? Förmodligen inte. Om 10.000:- är obetalt i sex månader (ett halvt år), så beräknar man räntan så här: 10000 * 0,12 / 2 = 600:-

Denna webbplats lagrar information om dig Googleannonser och Googlebesöksstatistik och för en del andra funktioner som tex inloggning.