Detta steg gör du utanför ditt bokföringsprogram, men du använder de siffror du fått från det. 

Vanligaste metoden att deklarera är att man har en e-legitimation som man använder för att logga in på Skattetrollens webbplats. Där registrerar man sedan de siffror man fått ut ur sitt bokföringsprogram (den momsrapport man skrev ut FÖRE man nollade periodens moms-konton).

  1. Hoppa till hur det fungerar för dig som använder fakturametoden
  2. Hoppa till hur det fungerar för dig som använder kontantmetoden

Nedan en bild från en äldre version av Skattetrollens e-deklaration, är det inte vackert?

 

NÄR skall du deklarera moms då?

Vanligast är två månader EFTER perioden som är vanligen är ett kvartal långa. Exempel: Du redovisar momsen för jan-feb-mars i den 12 maj. Då skall den även vara betald förresten.

Mera specifikt beror det på hur du har fyllt i "Skatte och avgiftsanmälan SKV 4620" (instruktioner för det: "Så fyller du i Skatte och avgiftsanmälan SKV 418") och förstås beroende på om du har gjort några ändringar efter det med denna: "Ansökan/Anmälan Avregistrering/ändring av uppgifter SKV 4639" så skall du deklarera moms på något av följande två sätt: i en skattedeklaration (månadsvis, kvartalsvis, årligen) eller i en inkomstdeklaration (årligen).

(Se även ovan under rubriken "Deklarar du moms i skattedeklaration eller inkomstdeklarationen")

Redovisa moms i skattedeklaration? Då kan du deklarera momsen antingen via pappersblanketten du får av skatteverket, eller genom att skaffa dig en e-legitimation på webbsiten www.e-legitimation.se och sedan kan du deklarera på nätet på www.skatteverket.se>Skattedeklaration när du fyllt in och skickat in ansökningsblanketten för Skattedeklaration och den för Skattekonto.

Instruktioner för att fylla i denna blankett finns i "Skattedeklarationsbroschyren SKV 409"

Redovisa moms i inkomstdeklaration? I annat fall deklarerar du moms din egen inkomstdeklarationen som privatperson (gäller dig med enskild firma) eller i företagets inkomstdeklaration (gäller dig med ett AB eller Ekonomisk förening). HB och KB deklarerar alltid moms i skattedeklaration.

Läsa mera?

Notera att ingen av de broschyrer som Skatteverket har förklarar hur man bokför moms, skatter och avgifter, det är just därför jag har skapat denna site. Smile

Men nedanstående broshyrer borde i alla fall förklara hur man deklarerar den.

Aktiebolag:

Enskild firma:

Handelsbolag:

Denna webbplats lagrar information om dig Googleannonser och Googlebesöksstatistik och för en del andra funktioner som tex inloggning.